Plenen om vinteren

Når vinteren er i anmarsj er det mange som undrer på hva som er den beste behandlingen plenen kan få? Her er det flere forskjellige ting man må huske på og i denne artikkelen får du en kjapp innføring i hva som kreves.

Det venter flere utfordringer for din grønne plen i vinterhalvåret og først og fremst er det fuktighet, kulde og lite lys som er problemet. Dette sørger for at plenene vil ha behov for litt velmenende pleie før den kalde sesongen setter inn for fullt.

En viktig jobb gjøres også når bladene faller av trærne på høsten, og her er det viktig at man raker sammen alt løvet ene og alene for at man skal gi gresset så mye lys som mulig. Fjerner man ikke løvet vil dette knne føre til mosevekst og brune lekker på plenen. Den siste plenklippen tar du i oktober eller enda litt tidligere jo lenger nordover vi beveger oss, men husk at gresset ikke skal klippes kort! Lengden skal være minst 5 cm, noe som sørger for at gresset vil utnytte sollyset langt bedre. Lengre gress er også gunstig i forbindelse med motarbeidelse av mose og ugress.

høstforberedelser

Litt høstgjødsel er definitivt også på sin plass, og forskjellen på denne gjødselen fra øvrig gjødsel er at nitrogeninnholdet er lavt samt at kaliumnivået er høyt. Høy mengde kalium gir gresset styrke og motstandsevne mot kulde og frost. Vanlig plengjødsel vil føre til raskere vekst og dette vil gjøre den skadeutsatt for frosten.

Andre småting som burde gjøres:
* Planter og bed som er følsomme for frost bør dekkes til. Her kan man bruke kvister, løv, bobleplast etc.

* Stikk spaden i jorda og hent opp sommerløkene dine. Legg dem i en eske med god lufting i kjelleren.

* Potteplantene skal inn i hus eller plasserer slik at de står godt i ly.

* Pass på hageslangene og vannkoblingene dine. Tøm dem for vann slik at det frossent vann ikke kan gi skader på utstyret.

Når alle forberedelser til vinteren er gjort er det bare å slappe av noen uker før du begynner å tenke på hva du kan gjøre med hagen din til neste år!